НОВИНИ

Откриха десетки мъртви птици край Басарбовския манастир

Десетки птици бяха открити мъртви в района на Басарбовския манастир край Русе. Те са пойни дроздове и от Областната дирекция по безопасност на храните вече ги изследват за птичи грип. Това е втори подобен случай в рамките само на 2 седмици в Русенския регион.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
20:15, 02.04.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Както се разхожда край Басарбовския манастир, семейството на Мария Златанова се натъква на десетки мъртви птици. Жената признава, че никога не е виждала подобна масова смърт на пернати.

Мария Златанова: Разхождам се вчера по Басарбово. И от двете страни на пътя – безброй много птици, умрели на пътя. Представям ви, вътре ако навлезеш, за какво става въпрос. Не може в рамките на 200-300 метра да видиш 40-50 умрели птици. Потресаваща гледка.

Според орнитолози вероятната причина за смъртта на дроздовете е студът, който е сковал крилете им. Подобна беше ситуацията и в Лесопарка „Липник“, където преди около седмица десетки птици също бяха открити мъртви. Мария Златанова обаче предполага, че е възможно те да са били болни.

Мария Златанова: Има много прясно умрели птици, които няма как да са от студа.

И затова дроздовете вече се изследват за птичи грип от Областната дирекция по безопасност на храните. Очаква се резултатите да излязат до дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов епизод от търговската война между Китай и САЩ
Нов епизод от търговската война между Китай и САЩ
Земеделци искат национална система за ранно предупреждение за градушки
Земеделци искат национална система за ранно предупреждение за градушки