НОВИНИ

Откриха древна крепост на над 3 000 години край Златоград

Древна крепост на над 3 000 години беше открита от археолози край Златоград. Укреплението е от времето на Троя и Микена и е едно от първите доказателства, че древна Тракия е била част от критско-микенската култура, приета за първата цивилизация в Европа. Учените предполагат, че зад крепостните стени се крие град от времето на легендарните Ахил, Хектор и Одисей.

bnt avatar logo
от Красимир Георгиев
20:42, 23.10.2018
5607
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Археологическата експедиция проучваше тракийска царска резиденция от 4-5-и век преди Новата ера, когато случайно попада на крепост, по-стара с близо хиляда години. Стените са изградени от огромни камъни с тегло над 5 тона. Това е така наречения циклопски градеж, с него са построени древните Троя, Микена и Тиринт.

Преди близо 50 години академик Александър Фол пръв изказва хипотезата, че Тракия е била част от прочутата Критско-Микенска цивилизация. Сега археолозите имат доказателство за това.

Проф. Николай Овчаров: Става дума за едно от първите свидетелства за така наречената Микенска Тракия. Резиденция от преди 3000, 3200 години. Крепостната стена, на която попаднахме, както и керамика, която излезе, действително говорят за периода на Троянската война.

Зад крепостната стена се крие царски некропол, светилище и укрепен замък. Проучени са две сгради с представителни функции и светилище. Районът е изпълнен с каменни олтари, предполага се, че има и град на над три хиляди години. Експедицията се финансира за пета поредна година от Ареалния етнографски музей в Златоград.

Александър Митушев, управител на Ареален етнографски комплекс Златоград: Това, което сме си поставили за цел, е да помогнем на науката, и разбира се, да можем да популяризираме региона с археологическите обекти, които ще могат да се посещават от местните жители, гостите и туристите.

Проучванията ще продължат през следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България настоява за европейско решение на миграционния  проблем
България настоява за европейско решение на миграционния проблем
Ще подобри ли работата си Фондът за лечение на деца след преминаването към НЗОК
Ще подобри ли работата си Фондът за лечение на деца след преминаването към НЗОК