НОВИНИ

Откриха Китайски културен център в София

Най-големият Китайски културен център в Югоизточна и Централна Европа беше открит днес в София. Събитие, което доведе в България много китайски творци. Как страната ни беше избрана за грандиозния културен проект - разказват Биляна Бонева и Лъчезар Ораков.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:35, 23.11.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

В сърцето на София, на 8 етажа, на площ от 4 000 квадратни метра, за почитателите на Изтока вече се предлага китайска култура.

БНТ: Защо България е избрана за изграждането на най-големия Китайски културен център в района?

Джан Хайджоу, посланик на Китай в България: Знаете ли, това е символ на общото желание за развитие на отношенията и сътрудничество между двете държави.

Идеята за културен център съществува отдавна, но реализирането ѝ започнало преди три години.

Боил Банов, министър на културата: Изразявам и надежда в най-скоро време и в Пекин да бъде открит български културен център, който да се превърне във важно регионално звено за провеждане на по-активна и координирана българска културна политика в държавите от Азиатско- Тихоокеанския регион.

Центърът е създаден с подкрепата на китайското Министерство на културата и Нинбо - града, откъдето са повечето китайци, които живеят в България.

Джан Сю, зам.-министър на културата на Китай: България е важна държава по линията "Един пояс, един път". И за това за Китай е от голямо значение изграждането на културни центрове между двете държави.

В Центъра ще се провеждат курсове по китайски език, калиграфия, чайни церемонии, бойни изкуства - всичко вълнуващо от съвременната и древна култура на Китай.

Ю Лу, оперативен директор на Китайския културен център: В Центъра ще има много изложби, спектакли, музикални представления, ще се прожектират филми, ще има и дори курсове по готвене. Искаме чрез нашата дейност, българите да опознаят Китай.

Улица "Раковски 77" - това е мястото, където Западът ще среща Изтока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черен петък по български: КЗП ще проверява дали намаленията са реални
Черен петък по български: КЗП ще проверява дали намаленията са реални
Румен Радев се срещна с патриарх Неофит
Румен Радев се срещна с патриарх Неофит