НОВИНИ

Откриха летния сезон във Варна

Откриха официално летния туристически сезон във Варна. Основната цел на бизнеса и на министерството на туризма през Лято 2016 ще бъде привличането на повече гости с допълнителни атракции. Първата беше представена днес - големите Римски терми, където вече има модерен посетителски център. Най-големите терми на Балканите са част и от новия проект на туристическото министерство - „Легенди за България", обяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
19:33, 15.05.2016 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

През новия сезон Варна ще се рекламира като ключов град в две от културно-историческите дестинации - „Морски крепости" и „Градове на българските царе и патриарси". Ще има своето място и в големия интерактивен проект, който ще представи легендите за 52 града, за да събуди допълнително туристическия интерес към тях.

Николина Ангелкова, министър на туризма: "Подготвяме за всеки един град най-важната легенда, разбира се, за Варна ще бъде трудно, защото има много какво да се покаже".

Римските терми ще са водеща тема - в тях бяха инвестирани 270 000 лева, след като държавата ги прехвърли на Община Варна.

Иван Портних, кмет на Община Варна: "До началото на летния сезон 2017 ще успеем да стартираме социализацията на всичките шест изключително значими обекти на културно историческото ни наследство, върху които през октомври месец получихме право на управление".

Лятна сцена и културна програма ще привличат допълнително туристи в Римските терми. Днес атракцията беше Първи италийски легион.

Стефан Проданов, група за възстановки "Легио Прима" - Свищов: "Нашата задача е да популяризираме тази култура или културно-историческото наследство, което са ни оставили трако-римските управляващи по тези земи".
;

Наследството на България ще бъде акцент и в представянето ни пред Световния конгрес по туризъм, на който ще домакинстваме през есента. Традиционно обаче туристите идват във Варна заради морето и тази година се очаква да бъдат повече отколкото през миналата.

Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара: "Записванията вървят нормално, повече са от миналата година, говорим за ранните записвания. Това означава спиране на продажбите за високия сезон - юли и август, което означава, че може да има преразпределение на туристите пред и след сезон".

До края на май ще приключи подготовката за сезона и в по-малките населени места по северното Черноморие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почистиха дъното около о-в Света Анастасия
Почистиха дъното около о-в Света Анастасия
Вокалната група Радиодеца навърши 25 години
Вокалната група "Радиодеца" навърши 25 години