Иракски паравоенни са открили масово гробище край затвора Бадуш в близост до Мосул, съдържащ останките на стотици хора, убити от членовете на групировката „Ислямска държава“. Според силите на реда екстремистите са екзекутирали около 600 души след превземането на затвора през 2014 г., когато беше окупиран и Мосул. Смята се, че в сградата също така са държани стотици отвлечени жени от язидското малцинство.

© БТА

Паравоенните не уточняват как да стигнали до тази цифра, която не може да бъде независимо потвърдена, но тя е в съответствие с доклад на неправителствената организация „Хюман Райтс Уоч“. Според него членовете на ИДИЛ са екзекутирали до 600 затворници от Бадуш на 10 юни 2014 г., принуждавайки ги да коленичат, след което стреляли по тях.

Иракският депутат Виан Дакил също потвърди, че според правителствените данни по това време в затвора е имало между 500 и 600 души. Той посочи още, че джихадистите водят ужасяваща кампания срещу религиозното малцинство Язиди с екзекуции, отвличания и изнасилвания, убивайки мъжете на общността и задържайки жени и момичета като сексуални робини.

„Ислямска държава“ опустоши големи райони на север и на запад от Багдад през 2014 г., но иракските сили, подкрепени от няколко други държави, вече си възвърнаха голяма част от загубените територии. Иракските сили започнаха операция по освобождаване на Мосул, който се смята за последната крепост на екстремистите в страната.