НОВИНИ

Откриха над 100 нови вида животни и растения в района на река Меконг в Азия

Виетнамски крокодил-гущер и костенурка, която се храни с охлюви, са сред над 100-те нови вида животни и растения, открити през 2016 г. в района на река Меконг в Азия, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес, позовавайки се на Световния фонд за дивата природа. Всяка година учените оповестяват намирането на нови видове в района на река Меконг, която тече през части от Китай, Виетнам, Тайланд, Мианма, Камбоджа и Лаос. Регионът е известен с голямото си биоразнообразие. През последните 20 години специалистите са открили над 2500 нови вида. Миналата година броят на новооткритите видове беше 163.

bnt avatar logo
от БТА
13:40, 19.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още
откриха 100 вида животни растения района река меконг азия

Тази година учените съобщават за откриването на 115 нови вида растения и животни - 11 вида земноводни, 11 вида влечуги, три вида бозайници, два вида риби и 88 вида растения.
Сред тях е намерен във Виетнам крокодил-гущер. Открит е още през 2003 г. в джунглата в северната част на страната, но на учените са били необходими години, за да установят, че става въпрос за нов вид, от който са останали едва около 200 екземпляра.

Костенурката, която се храни с охлюви, е открита случайно на пазар за животни в Тайланд. Видът е смятан за изчезнал в родината си Камбоджа, докато през 2007 г. специалисти не се натъкват отново на екземпляри от вида. Оттогава е осигурена защита на 378 гнезда, а в естествена среда са пуснати над 8500 новоизлюпени костенурки.
Сред новооткритите видове е и разноцветна жаба, намерена във Виетнам.

Голямата тревога на учените е, че много видове животни и растения в този район ще изчезнат преди да бъдат открити и описани. Основните заплахи за биоразнообразието в региона са застрояването и нелегалният трафик.

"Въпреки тревожните глобални тенденции и сериозните заплахи пред видовете в района на Меконг и техните хабитати, откриването на нови животни и растения ни дава голяма надежда. Необходимо е обаче да полагаме повече усилия за опазването им", казва Лий Постън от Световния фонд да дивата природа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мръсен въздух в района на ромските къщи в кв.Разсадника
Мръсен въздух в района на ромските къщи в кв."Разсадника"
Какъв е средният бюджет за Коледа у нас и в ЕС?
Какъв е средният бюджет за Коледа у нас и в ЕС?