55-километров мост вече свързва Китай с Хонконг. Това е най-дългото морско съоръжение в света. Официалното му откриване е днес, а от утре мостът ще бъде отворен. За да се преминава по него обаче ще е необходимо специално разрешително.

Строежът на гигантското съоръжение започнал преди 9 години. За изграждането на моста са използвани над 400 хиляди тона стомана, количество, с което могат да се построят 60 Айфелови кули. Според изчисленията цената на моста надхвърля 20 милиарда долара.

Си Дзинпин: Обявявам официалното откриване на моста Хонконг-Джухай-Макао.

Морското съоръжение обаче не е само над водата. 30 километра от него минават през делтата на Перлената река. За да могат да преминават големите кораби, между два изкуствени острова е построен 7-километров подводен тунел. Досега за достигането от Джухай до Хонконг бяха необходими около 4 часа. Сега разстоянието ще бъде преодолявано за около 30 минути.


© БТА

За да се минава по моста обаче ще се изисква специално разрешително. Като жителите на Хонконг ще трябва да покрият определени критерии. Според изчисленията всеки ден по моста ще преминават около 7 хиляди превозни средства. Специални камери ще следят физическото състояние на шофьорите на автобуси. Те ще получават сигнал, ако бъдат засечени, че се прозяват повече от три пъти за 20 секунди.