НОВИНИ

Откриха най-дългия тунел в света

57 километра - това е дължината на най-дългия тунел в света, който беше открит днес с пищна церемония от двете страни на Алпите. Готард свързва южната и северната част на Европа и прави превоза на пътници и стоки по-бърз, по-сигурен и достъпен.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:05, 01.06.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Това са първите две пътнически композиции, които минаха по най-дългия и най-дълбокия тунел в света Готард. Церемониите по откриването се случваха в синхрон от двете страни на съоръжението - от Ерстфел, на север и Бодио, на юг. В самия тунел свещеник благослови новия релсов път. Президентът на Швейцария Йохан Шнайдер- Аман заяви, че това е исторически момент.

Йохан Шнайдер-Аман, президент на Швейцария
"Това е важна стъпка за Швейцария. Но също така за нашите съседи и за останалата част от континента. Хора и стоки ще се придвижат по-бързи, между Щутгарт, ЦЮрих, Лугано и Милано ще се пътува много по-кратко. Тунелът Готард свързва не само хора, но и икономики."

С типична швейцарска точност Готард е изграден в срок и в рамките на предвидения бюджет. Строителството е започнало преди 17 години и е струвало над 11 млрд евро. Инженерното творение е дълго 57 км, а най-дълбоката му точка е над 2 км. В изграждането му са участвали 2 400 души, изнесени са над 28 милиона земна маса от 73 вида скали. По Готард, на ден, ще минават по 65 пътнически влака със скорост 250 км/ч, и 260 товарни композиции с бързина 160 км /ч .

;

И още няколко факта - с появата на тунела вече има има жп връзка между Ротердам, Холандия и Генуа в Италия. А времето за път между Цюрих и Милано се съкращава с около час и вече ще отнема само 2 часа и 40 мин.

Освен сухите цифри и факти Готард е истинска революция по отношение на товарния жп транспорт. Камионите ще бъдат заменени от влакове, които не само ще преминават по-бързо през Алпите, но и няма да замърсяват околната среда. Присъствието на редица високопоставени гости, сред които канцлерът на Германия - Ангела Меркел, президентът на Франция - Франсоа Оланд и премиерът на Италия - Матео Ренци, показват, че тунелът не века е важен не само за Швейцария, но и за целия континент. Готард ще заработи с пълен капцитет през Декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести и наводнения във Франция
Протести и наводнения във Франция
Кулинарен курс с гуруто на израелската кухня - шеф Рани
Кулинарен курс с гуруто на израелската кухня - шеф Рани