НОВИНИ

Откриха най-голямата галерия за изобразително изкуство в Пловдив

Най-голямата галерия за изкуство отвори врати в Пловдив в годината на Европейската столица на културата след продължителна съдебна сага и спешна реконструкция на сградата. Новата арт пространство е част от творческия квартал „Капана".

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 21.07.2019
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Сградата на емблематичния бивш магазин „Детмаг" вече е новото пространство за култура, след като община Пловдив успя да се договори с частните собственици.

Иван Тотев - кмет на община Пловдив: 1000 квадратни метра имаме тук, но по-важното е, че това е казус, който община Пловдив повече от 19-20 години се занимава в него.

Един милион лева са отделени за ремонт на сградата. Първата изложба в новата галерия „Капана" е с творби от фонда на общината. Сред представените автори са Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Георги Божилов, Димитър Киров и Атанас Згалевски.

Красимир Линков - директор на Градска художествена галерия- Пловдив: Tака успяхме повече от 110 картини живопис да покажем в тази експозиция.
арх. Петко Костадинов - автор на проекта за реконструкция: Инсталациите са уникални в тази галерия, тука има неща, инсталации, които покриват световните стандарти за влажност, температура и осветление. Всички тези неща са спазени перфектно.

Следващата изложба в галерията ще бъде международна, а част от нея ще бъде експонирана в новата зала на пловдивските художници, която скоро предстои да бъде открита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивски археолози откриха древен надпис с култ към бог Дионис
Пловдивски археолози откриха древен надпис с култ към бог Дионис
Започна ремонт на 4 училища в Русе
Започна ремонт на 4 училища в Русе