Министърът на туризма Николина Ангелкова продължава своята изненадваща обиколка по черноморските курорти.

Незаконно поставени шезлонги и чадъри откри проверка на Министерството на туризма на плаж "Шкорпиловци-Юг", съобщиха от ведомството. Ресорният министър продължава своите обиколки по Черноморието, които започнаха в началото на летния туристически сезон.

Според изнесената от министерството информация на плажа са открити шест нерегламентирани обекти без да има договор за наем. На място е имало и поставени табели за събиране на такси за ползване на шезлонг и чадър. В момента министерството провежда търг за отдаване под наем на същия плаж, което означава, че собствениците са събирали пари без да дават на държавата и без мястото да е охраняемо.

Не се очаква на нарушителите да бъдат наложени глоби, защото законът не предвижда такива, обясниха от министерството на туризма. Затова от ведомството предлагат да бъдат коригирани нормативните изисквания, така че да има санкции от 10 000 до 50 000 лева, в зависимост от това дали става въпрос за отделно лице или фирма.

По казуса в Шкорпиловци министерството незабавно ще сезира кмета на община Долни чифлик, за да се стартира процедура по премахване на заведението на плажа, а по отношение събирането на такси трябва да се произнесе Комисията за защита на потребителите, обясниха още от министерството.

По отношение на плаж "Кабакум", за който в министерството са получени сигнали за замърсяваща шахта, министърът поясни, че проверката е показала, че трябва да се предприемат незабавни действия от общината, РИОСВ и РЗИ, да се констатира дали течът замърсява морето и каква е конструкцията.