НОВИНИ

Откриха антична улица в центъра на Пловдив

Антична улица от древния Филипопол откриха археолози в центъра на Пловдив. Мястото е осигурявало достъп до централния площад на римския град. Улицата е изградена от сиенитни камъни, които античните майстори са добивали от тепетата в града.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
12:58, 18.12.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Археологическите проучвания са по повод реконструкцията на съвременния площад „Централен" в Пловдив, под който днес лежат голяма част от останките на Филипопол. Римската улица се е намирала на входа на античния площад и е изградена в средата на трети век.

Мая Мартинова, археолог: Улицата всъщност осъществява достъпа до търговската част на градския площад, на агората, където се извършва основната търговска дейност. Той по план представлява квадрат с открито площадно пространство, с портици от четирите страни и магазини във верижен план от източната, южната и западната страна.

Трасето се е кръстосвало с друга улица, която е била разкрита още през 80-те години на 20-ти век, но сега е разчистена от археолозите. Новите открития показват основните етапи в изграждането на уличната система на античния Филипопол.

Мая Мартинова, археолог: Това са най-ранните улици, едната е от трамбовка. По-късно от речен камък и след това имаме две улични нива, които са от тези големи сиенитни плочи.

По време на разкопките са разкрити добре запазена част от глинен водопровод и канализационна система. Новооткритата антична улица ще бъде само фрагментарно проучена и експонирана след приключването на реконструкцията на съвременния площад на Пловдив. До нея ще бъдат изложени останките от колони и частите от фасади, които са красяли античните сгради на Филипопол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Риболовен кораб със срязано въже се е блъснал в пристанищно съоръжение в Балчик
Риболовен кораб със срязано въже се е блъснал в пристанищно съоръжение в Балчик
Продължават километричните опашки от тирове по Дунав мост 1
Продължават километричните опашки от тирове по Дунав мост 1