НОВИНИ

Откриха новата метростанция "Витоша"

Още една придобивка за София - новата метростанция "Витоша" отваря врати. Разширението на втория лъч на метрото от бул. "Джеймс Баучър" до бул. "Черни връх" е завършено предсрочно. Така се очаква 20 000 души повече да пътуват с подземната железница. Метролиниите в София вече са с дължина 40 км. и имат 35 метростанции.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Николай Николов
12:09, 20.07.2016 (извънредно)
8062
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Ефектът ще е един, според оценките - по-малко автомобили на пътя. Оттам по-малко вредни емисии във въздуха и по-бързо придвижване за всички останали.


;

Новата метростанция "Витоша", все пак да кажем, е на кръстовището на ул. "Сребърна" и "Черни връх". Има шест входа.

;

Новата метроотсечка е дълга малко над 1 км. - от бул. "Джеймс Баучър" до бул. "Черни връх". Струва 43 млн. лв. и ще свързва хората, живеещи в "Хладилника" и "Лозенец" с центъра. И, разбира се, движещите се в обратна посока.

;

На официалното откриване по-рано днес дойдоха премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, транспортният министър Ивайло Московски и др.

;

Новата метростанция ще отвори официално врати в 14 ч. От тогава ще може да се ползва. През целия ден влизането оттук ще е безплатно. И все пак, точно в този район, тече разширението на бул. "Черни връх", който трябва да има четири ленти.

;

Разширението е от ул. "Тодор Каблешков" до ул. "Акад. Иван Буреш" и струва 7 млн. лв.

;

Заради метрото се налага промяна в движението на автобуси 65 и 98. Накрая да кажем, че завършването на този участъка е първият инфраструктурен проект у нас, изцяло завършен с пари по новия програмен период 2014-2020 г.

;
Бойко Борисов, министър-председател - Благодаря и на архитектите, и може би тук намеса на Вежди Рашидов има, защото видях много римски музайки. Може би прави сметка, след няколко хиляди години, като ги намират археолозите, да викат: "По времето на тея фараони са направени музайките".
;
Йорданка Фандъкова, кмет на София - Продължаваме с новите 7 станции, които строим в момента. Нови 7 км. А до края на годината очаквам да започнем и останалите 5 метростанции, които са заложени в проекта - първият проект, финансирани с евросредства от новия програмен период.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 разрешителни за оръжия са отнети след проверка на прокуратурата
Над 100 разрешителни за оръжия са отнети след проверка на прокуратурата
Руски журналист бе взривен в Киев
Руски журналист бе взривен в Киев