Здравният министър Кирил Ананиев откри нов акушеро-гинекологичен комплекс в старозагорската университетска болница "Професор доктор Стоян Киркович". Новото отделение е оборудвано с най-модерна медицинска техника по европейски стандарт. Здравният министър коментира заплатите на медиците и цените на клиничните пътеки за общинските болници.

Стара Загора

Министър Ананиев коментира удължаването на срока с четири години за придобиване на специалност на общопрактикуващите лекари. По думите му така няма да има населено място без личен лекар.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Това е едно време, за което на тях ще им е достатъчно. Това от една страна, а от друга вие знаете, че има проект на нова наредба за специализациите и там акцентираме върху специализацията на общопрактикуващите лекари.

Министър Ананиев подчерта, че се обмисля ново увеличение на заплатите на медицинските специалисти. За повишението им ще се търси не временно, а дългосрочно решение.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Знаем ролята на медицинския персонал и специалистите по здравни грижи, така че оценявам и ще правя всичко възможно за един дългосрочен процес на увеличаване на заплатите.

Болничните ръководства също ще могат да повишават заплатите на специалистите по здравни грижи. През тази седмица ще се проведат разговори с Българския лекарски съюз за новата методика, по която се формират разходите за персонала и формирането на работните заплати и промени в лимитите на общинските болници В Стара Загора министър Ананиев откри новото Акушеро-гинекологично отделение. В изцяло обновените стаи ще могат да се настанят 40 родилки, а Клиниката по неонатология ще може да приеме 28 бебета.