НОВИНИ

Откриха обновената компресорна станция "Лозенец"

Откриха официално обновената компресорна станция „Лозенец". Тя е част от трасето на преминаващия през България транзитен газопровод за Турция, Гърция и Македония. Стойността на реконструкцията е близо 70 млн. лв. Оборудването е на американска фирма.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
19:05, 04.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Реконструкцията на компресорната станция включва инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата, с които се увеличава мощността на горивната инсталация, но най-важното е, че компресорите са реверсивни.

Бойко Борисов, министър-председател: "Години наред ни говорят за диверсификация, а в същото време със старите компресори това не може да се случи. Сега с тези реверсивни, мощни компресори ние можем да транспортираме газ във всички посоки".

Реконструкцията е част от проект за модернизация на четири компресорни станции - "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман" на стойност над 200 млн. лв. Реализацията му е реална стъпка към диверсификацията, защото дава възможност за изграждане на интерконекторните връзки със съседните страни.

Бойко Борисов: "Затова дето се вика от понеделник нататък ние сме готови да почнем да строим и интерконектора с Турция. Изключително важен. В момента сме подписали за реално строителство на интерконектора с Гърция, чакаме гръцката страна, помагаме им. До една седмица подписваме за интерконектора с Румъния последните документи".
;

Според премиера в момента светът разработва различни видове източници на природен газ и, когато конкуренцията на пазара стане реална, България трябва да има възможност да транспортира горивото. До месец предстои откриването и на модернизираната компресорна станция „Странджа", а малко по-късно и последната компресорна станция „Петрич".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Книга за Поломието кани туристи
Книга за Поломието кани туристи
„Венеция се оглежда”
„Венеция се оглежда”