НОВИНИ

Откриха обновеното детско отделение в "Пирогов" (СНИМКИ)

Детските клиники на "Пирогов" са изцяло преобразени. Стените им са изпълнени с рисунки на детски герои, има и стаи за игра. Днес официално бяха открити в присъствието на министър-председателя Бойко Бориков.

откриха обновеното детско отделение пирогов снимки
bnt avatar logo
от БНТ
12:29, 23.10.2017 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Близо 3 млн. лева струва ремонтът на клиниките и детското спешно приемно отделение на "Пирогов", обясни директорът на болницата проф. Асен Балтов. Финансирането е основно от бюджета, 400 хиляди са дарение от фондация "Америка за България" по програма "Малките герои".

Идеята е да се създаде приветлива и гостоприемна среда за болните деца. Преобразени са 65 стаи на консултантските кабинети, Детската гръдна и коремна хирургия, Хирургия на новороденото и детската реанимация. Предстои приказните герои да заселят и клиниката по ортопедия и травматология. За малките пациенти е изградена и детска площадка в двора на болницата.

Годишно през "Пирогов" минават над 3000 пациенти, правят се над 1800 операции. Това е първият ремонт от близо 60 години.

Премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата на обновеното отделение, заяви, че тук идват най-тревожните покрай децата си хора и е важна обстановката, апаратурата и компетентността на специалистите, за да бъдат хората по-спокойни. Министър-председателят изтъкна, че откакто е построена болницата, отделението не е ремонтирано и пожела на лекарите да нямат пациенти, а ако се наложи да излизат от болницата здрави и щастливи.

Министърът на здравеопазването Николай Петров изтъкна ангажимента на правителството към обновяването и посочи, че с този жест се показва, че "Пирогов" е важен.


Ремонтите дейности са продължили седем месеца и са правени без прекъсване работата на детските отделения, изтъкна пред журналисти проф. д-р Асен Балтов. Той напомни, че проекта са отпуснати средства за ремонт и апаратура на детска противошокова зала, допълнително са били отпуснати и средства от второто правителство на Бойко Борисов в размер на 2,9 млн.лева, с които е направен ремонт на три етажа от детските клиники.

В отговор на въпрос Балтов каза, че в момента детските клиники са пълни, но посочи, че са предвидени възможности за допълнително настаняване на болни деца с придружители. В церемонията участва и посланикът на САЩ Ерик Рубин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безработните все по-трудно намират работа в Кюстендил
Безработните все по-трудно намират работа в Кюстендил
В Пазарджик продължава делото срещу кмета на Септември Марин Рачев
В Пазарджик продължава делото срещу кмета на Септември Марин Рачев