С водосвет днес беше открито обновеното отделение по Трансфузионна хематология в УМБАЛ „Канев“ в Русе. Средствата – 300 хиляди лева, са дарени от едноименната фондация на канадския бизнесмен с български корени Игнат Канев. Миналата година той финансира преместването на детското отделение в болницата и изгради детска площадка за малките пациенти.

Строителният предприемач Игнат Канев, който държи лично да наглежда как се използват дарените от него средства, дойде за откриването на обновеното отделение по Трансфузионна хематология.

Игнат Канев: Удоволствието да видиш гражданите да се радват, като гледам тук днеска… И да можем да помогнем на ония, които имат най-голяма нужда, туй е голяма работа, аз мисля.

Игнат Канев каза още, че той и семейството му винаги ще са свързани с България, а неговото 4-годишно внуче вече говори български наред с френския и английския.

Игнат Канев: То се знае, че ще помагам. Няма да ги нося под главата си. Така че непременно ще вършим, ако не аз, моето семейство.
Игнат Канев връчи стипендии на студенти от Русенския университет

Игнат Канев връчи стипендии на студенти от Русенския университет

Канадският строителен предприемач с русенски корени Игнат Канев връчи на четирима изявени студенти от Русенския университет първите международни сти...

Отделение по Трансфузионна хематология в болница „Канев” беше преместено, за да се освободи повече пространство за разширяването на отделението по Хемодиализа. Всички стаи са ремонтирани, направена е и просторна приемна, където кръводарителите да изчакват. Средно на месец оттук преминават между 350 и 400 дарители.

д-р Биляна Цветанова – началник на отделението по Трансфузионна хематология: Горе-долу толкова са и кръвопреливанията на кръв и кръвни продукти, като тази нужда непрестанно расте. Малко са дарителите, които безвъзмездно, т.е. за никой конкретен човек кръводаряват.

За удобство на кръводарителите, а и на персонала, е купено ново оборудване за вземане на кръв. Остава обаче проблемът с недостига на лекари - въпреки че от месец имат млад колега, в отделението продължава да има две свободни бройки.