Няколко месеца преди да бъде демонтирана, „Бронзовата къща“ беше открита за втори път. Този път официално. Първото представяне на „Бронзовата къща“ беше през май в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова и австрийския президент Александър ван дер Белен. Първоначално идеята беше тя да е символ на Българското европредседателство, но изграждането ѝ приключи дни преди края му.

София

13 години. Толкова са били нужни на художника да създаде Бронзовата къща. Скулптурата се ражда трудно. Всички съпричастни към проекта, обаче, са категорични, че днес инсталацията е мост между култури и символ на сътрудничеството между България и Австрия.

Пламен Деянофф, автор на скултптурата: Пожелавам на софиянци да я използват. Тя е тяхна. В периода, в който ще бъде в България, да използват пространството, да идват и да я посещават и да я ползват за различни културни мероприятия и събития.
Започна изграждането на „Бронзовата къща“ в София

Започна изграждането на „Бронзовата къща“ в София

Започна издигането на инсталацията „Бронзовата къща“ на площад „Александър I“. Утре кметът на София Йорданка Фандъкова ще се срещне с президента на Ав...

Бронзовата къща е с впечатляващи размери - висока е 14 метра, тежи 20 тона и е изградена от над 1000 елемента. Изграждането на скулптурата беше съпътствано и с много скандали.

Николаус Шафхаузен, Директор на Кунстхале, Виена: Разбира се, за нас е прекрасно, не само от гледна точка на символното значение, но и принципно. Аз знам какви са проблемите. На едно исторически значимо място трябва да се съобразят и плюсовете, и минусите. Въпросът е миналото ли обяснява бъдещето.. или пък бъдещето ще обясни миналото. И за мен скулптурата е перфектният символ за това.

Скулптурата на съвременното изкуство ще остане на мястото на бившия мавзолей до края на годината. След това заминава за Берлин. Пламен Деянофф не крие, че мечтае един ден Бронзовата къща да остане в България. Завинаги.

Подвижна инсталация на мястото на разрушения мавзолей

Подвижна инсталация на мястото на разрушения мавзолей

Третото публично представяне на скулптурата „Бронзовата къща“, която се предвижда да се издига на мястото на бившия мавзолей започва след минути в Уни...