НОВИНИ

Откриха още фрагменти от Голямата базилика в Пловдив

11 антични колони от 4-5 век откриха археолозите при разкопките на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив. Девет от тях са мраморни фрагмента, а два са сиенитни. Екипът проучва северната част на епископската базилика.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
19:43, 13.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Разкриването на северната част на трикорабната базилика започна в начало на месец юни. Преди дни археолозите стигат до античните колони.

Жени Танкова – ръководител на разкопките: "Те са фрагментирани. Възможно е два фрагмента да правят една колона и т.н., но ние трябва изцяло да ги разкрием, за да може да уточним броя им. С по-малък размер са сиенитните. Освен това е разкрит един епител йонийски, архитраф, мраморен праг."

До момента е открито ново помещение в базиликата и множество битови предмети. При разкопките археолозите откриват и част от чешма. Тепърва ще се установява каква е била нейната функция.

Жени Танкова – ръководител на разкопките: "Всичко това, което до момента е разкрито, ни дава информация за много богатото оформление вътрешно на Епископската базилика и по-конкретно на пространството, което се развива на запад от централната част на базиликата."

Затварянето на улицата, която е до Базиликата, ще помогне за цялостното ѝ разкриване . Археолозите очакват да открият мозаечен под и други архитектурни елементи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местан коментира в парламента отказа за регистрацията на ДОСТ
Местан коментира в парламента отказа за регистрацията на ДОСТ
Какви са капаните за потребителите на морето?
Какви са капаните за потребителите на морето?