НОВИНИ

Откриха паметник на най-големия дарител на Българския червен кръст

Днес откриха паметника на най-големия дарител на Българския червен кръст в историята ни - австриеца Отто Биелигк. Бюстът се намира в двора на болница "Пирогов" в София - мястото, на което благодетелят е бил погребан и до 1944 г. там се е издигала негова паметна плоча.

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 15.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Казват, че е най-големият дарител на Българския червен кръст, когото историята ни познава. Отто Биелигк пристига в България след Освобождението, но бързо приема страната ни за своя втора родина и завещава цялото си богатство за благотворителност.

Акад. Христо Григоров, председател на Български червен кръст: В момента ние се намираме върху земята, която той е дарил. Земя, върху която ние изградихме болницата - първата спешна помощ, първата санитарна авиация, първото взимане на кръв, първото милосърдно училище. Всичко това се развива благодарение на това, което този човек е направил.
Симеон Сакскобурготски: Дарителите са нещо много важно и това е нещо, което трябва да се насърчава. Човекът си отива, но това, с което е допринесъл, за да помогне на другите - то си е вечно.

Неговото желание е след смъртта си, да бъде погребан в двора на болницата. Когато умира през 1918 г. волята му е изпълнена, а на мястото се издига паметник. Следите му се губят през 1944 година.

Проф. Асен Балтов, директор на УБСМ "Пирогов": Днешният ден за "Пирогов" е възстановяване на една несправедливост. Това е било неговото желание, неговите кости сега са тук под бюста.

Паметникът на Отто Биелигк се намира на мястото, където досега се е издигал този на руския лекар Николай Пирогов, чието име носи и първата спешна болница у нас. От ръководството ѝ заявиха, че той е съхранен и ще бъде монтиран на друго място в комплекса на лечебното заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
150 милиона хиндуисти от цял свят тръгнаха на поклонение
150 милиона хиндуисти от цял свят тръгнаха на поклонение
БСП и транспортният министър в спор за летище „София“
БСП и транспортният министър в спор за летище „София“