От днес в Плевен има паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия. Монументът е първият от такъв мащаб за последните 75 години и е посветен на една от най-големите победи на Българската армия по време на Първата световна война - при Дойран. Построен е след гражданска дарителска инициатива, подкрепена от Министерство на отбраната и Общината.

Плевен

Скулптурната композиция се издига на мястото, откъдето през есента на 1915 година войниците на Девета дивизия тръгват за фронта. Централната фигура е на командира на дивизията генерал Владимир Вазов. Паметникът беше открит от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ето тук е мястото, на което всеки може да сложи едно цвете за спомен в памет на своя дядо или на своя роднина, отдал живота си за великата идея за освобождение на българските земи и тяхното обединение в една държава.

Много потомци на войници от Девета дивизия се поклониха пред паметта на дедите си.

Надежда Василева, Плевен: Това е дядо ми - Георги Първанов Деянов от Плевен, който е участвал в епопеята край Дойран. Присъстваме тук в този паметен ден, за да сведем чела пред този подвиг.
Милен Борисов, Свищов: Искам да подаря този камък, който съм донесъл лично от позицията на генерал Вазов в Македония, от Дойран, от върха.

Камъкът от позицията, наречена Дяволското око, ще бъде вграден в основата на монумента.