НОВИНИ

Откриха полицейска приемна в ромския квартал на Асеновград

Полицейска приемна беше открита в ромския квартал „Лозница" в Асеновград. Трима инспектори и двама дежурни полицаи ще следят денонощно за реда в квартала. Допълнителните мерки за сигурност бяха взети след серия протести на жителите на Асеновград.

bnt avatar logo
от БНТ
15:37, 24.08.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

На откриването присъства и министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който обаче отказа да пререже лентата на новата приемна, защото с дадените средства на същото място е можело да се построи детска градина или училище.

За откриването на приемната в квартала бяха дошли голям част от жителите на ромската махала. Според думите им сега в „Лозница" животът ще бъде по-спокоен.

жител на ромската махала: Сега това, дето го сложиха тука много се радваме. По спокойни ще сме, като има пазачи, ще ни пазят.
От какво ще ви пазят?
- От гюрюлтия, от нахалност, от простотия.
;

На кръгла маса в Асеновград днес бяха набелязани и спешни мерки, свързани с етническата интеграция. В момента над 20 хиляди деца предимното от ромската общност не ходят на училище и детска градина. Затова мобилни групи обикалят страната и описват отпадащите.

Валери Симеонов - вицепремиер: В тази и следващата учебна година държавата ще положи всички усилия за да обхване всички цигански деца в образователната система.

Ще бъдат направени и законодателни промени, които ще затегнат раздаването на социални помощи. Директорите на училища ще изпращат становища към дирекциите „Социално подпомагане" дали да се отпусне финансова помощ за месеца или според нуждите на децата да се закупят пособия и дрехи. Безработните пък няма да имат възможност да отказват работа.

Росица Димитрова, зам.-министърът на труда и социалната политика: Няма как да бъдем реалисти да се върнат хората с трудовата дисциплина и навици на пазара на труда, когато ти му предлагаш работа и той откаже щото няма съответната уважителна причина и да се възползва от системата на социалното подпомагане.

По време на кръглата маса представители на протестиращите изразиха мнение, че отново решенията се взимат само на хартия и заявиха, че тази неделя отново ще изразят недоволството си с голямо шествие. Днес на практика беше изпълнено едно от исканията на протестиращите за повече сигурност в града. В асеновграската ромската махала „Лозница" трима инспектори и двама дежурни полицаи ще следят денонощно за реда в квартала.

В Асеновград предстои провеждането на още две национални кръгли маси, на което ще се обсъждат и други важни аспекти на ромската интеграция.

;

Министър Валентин Радев обаче попари еуфорията на присъстващите. Той припомни, че до откриването на полицейската приемна в ромския квартал се стигна след поредицата протести на жители на Асеновград за осигуряване на гражданския мир. 27 хиляди лева отдели общината Асеновград за построяването на приемната, а заплатите на петимата служители ще се плащат всеки месец от държавния бюджет.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: И се питам, радвате ли се, че има приемна във вашия квартал. Аз лично не се радвам. И няма да режа лентата. Аз ще се радвам, когато следващия път дойда и на мястото на тази приемна има детска площадка или детска градина, или училище, или парк. Не ми ръкопляскайте.

Част от жителите на Асеновград обаче смятат, че мерките за осигуряване на реда са закъснели.

Около 650 криминални престъпления на територията на Асеновград са регистрирани от началото на годината са на територията на Асеновград, Интерактивна карта на престъпността ще бъде отправна точка за работата на полицията и общините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон беше посрещнат от румънския президент в двореца Котрочени
Макрон беше посрещнат от румънския президент в двореца "Котрочени"
​Екплозия в центъра на Киев, има ранени
​Екплозия в центъра на Киев, има ранени