НОВИНИ

Откриха първата Синя стая във Варна

Първата Синя стая, финансирана от държавния бюджет, беше открита днес във Варна. Защитеното помещение за разпити на деца, свидетели или жертви на насилие е изградено с финансовата подкрепа на Българо- швейцарската програма за сътрудничество.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
16:39, 11.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
откриха първата синя стая варна

Синята стая във Варна е една от петте, които ще бъдат изградени от Министерството на правосъдието до края на година. В страната вече работят 14 защитени помещения за разпити на деца, които са изградени от неправителствени организации.

Вергиния Мичева - Русева, заместник-министър на правосъдието
"Следващата година се надявам да достигнем синя стая във всеки от окръжните ни съдилища - 28 на брой в страната. Ако не успеем със сини стаи, се надявам да успеем с изграждане на видеоконферетнта връзка между две помещения, което също е добър модел".

В синята стая децата, свидетели или жертви на насилие, ще бъдат разпитвани в неформална обстановка, а не в полицията или съда. Задължително ще присъства психолог и служители на съдебната система, преминали специализирано обучение.

Марин Маринов, председател на Окръжен съд - Варна
"Обучението на голяма част от магистратите вече започна и то мога да кажа, че поне тези, които са част от специализираните състави, защото ние нямаме специализирани съдилища, но ще имаме специализирани състави, голяма част от тези съдии, преминаха през обучения".

В момента се разработват програми за полицаи, прокурори и психолози, които не са преминали това обучение. До края на годината Министерството на правосъдието ще изгради Сини стаи още във Враца, Козлодуй, Ямбол и Плевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пролет в Калофер
Пролет в Калофер
ДСБ искат оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски
ДСБ искат оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски