НОВИНИ

Откриха реконструираната компресорна станция "Петрич"

Страната ни ще може да получава една трета от необходимите ѝ количества природен газ от Гърция чрез модернизираната компресорна станция в Петрич.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 13.06.2016
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Станцията беше открита от премиера Бойко Борисов, който предпочете да посрещне рождения си ден в работна обстановка. Инвестицията е на стойност 17 милиона евро и е първата възможност за разнообразяване на доставките на синьо гориво. Сега България ще може да получава до 3 млн. кубически метра газ дневно от Гърция.

;

С изградената газова инфраструктура никой вече няма полза да заобиколи България и страната ни се превръща в енергиен фактор в региона, заяви премиерът Бойко Борисов. По думите му с модернизирането на газопреносната мрежа ще имаме възможност за транзитен пренос при реализацията на газовия хъб "Балкан".

Бойко Борисов - министър-председател: "Така че не сме против никого, но сме си осигурили възможности да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното конкуренция между доставчиците. Защото знаете когато е един доставчик цената е една, когато са два, три, четири - цената става друга. Така че това е една голяма инвестиция, която сме си направили в бъдещето".
;

С пускането на компресорната станцията България ще може да получава до 3 милиона куб.метра дневно газ от Гърция, а скоро се очаква да се сключват и виртуални сделки.

Георги Гегов - изпълнителен директор на „Булгартрансгаз" ЕАД: "С тази компресорна станция приключва първият етап от организацията на компресорните станции, но ви обещавам вие както знаете с помощта на Европа и на одобрен бюджет за нови компресорни станции ще продължим да работим".
;

Компресорната станция в Петрич е четвъртата след Ихтиман, Странджа и Лозенец по мрежата на транзитен пренос на природен газ през нашата територията за Турция, Гърция и Македония. Енергийния министър подчерта, че с тяхното модернизиране разходите за транзит са паднали с 50 на сто.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: „Тази инвестиция, която ние вложихме в тях е равна на 220 милиона лева, всеки един лев инвестиран в модернизацията на нашата транзитна мрежа е инвестиция в сигурността на доставките, инвестиция, която е насочена към реализиране на нашия основен приоритет, а именно диверсификация на източниците и маршрути за доставка на природен газ".

Разходите за модернизирането на четирите компресорни станции ще бъдат възстановени за не повече от две-три години. България усилено работи по диверсифицирането на газовите си източници чрез така наречените интерконекторни връзки със своите съседи. През август първите количества газ трябва да потекат по тръбата от Румъния, чийто капацитет е милиард и половина куб. метра годишно. В напреднал стадий е и строежът на конектора с Гърция, по който ще се доставят 3 млрд. куб. метра годишно. Газопроводът от Турция е все още на проектен етап. Наскоро България подписа и меморандум за доставка на 10-15 млрд. кубика годишно от австрийската борса "Баумгартен" чрез словашкия газопровод "Източен кръг".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската гимназия в Пловдив с отличие
Френската гимназия в Пловдив с отличие
Автомобил се вряза в автобусна спирка в Пловдив
Автомобил се вряза в автобусна спирка в Пловдив