НОВИНИ

Откриха римско светилище в подножието на Врачанския Балкан

Археологическото лято във Враца започна с високопланински разкопки в подножието на Врачанския балкан. При проучване на средновековна църква в местността „Манастирски дол” археолозите бяха изненадани да открият под основите ѝ римско светилище.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 12.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

За съществуването на старинния манастир „Света Троица” край Враца историците отдавна знаят от писмени източници в църковни хроники и преписки. Религиозният център е бил част от средновековния град Вратица и вероятно е изграден през второто българско царство.

Александра Петрова, археолог: Църквата я виждате, започнахме да я проучваме от абсидата, тя е еднокорабна, с наос и с преддверие. През 40-те години е намерен един фрагментиран каменен надпис, който съобщава за дарение от българския цар Михаил ІІ Асен, което той прави през 13-ти век на царски манастир, съществувал явно някъде в тази околност. Той може да е точно тук, в Манастирски дол.

Но каква била изненадата на археолозите, когато установили, че свещената маса от олтара всъщност е била част от по-стар езически храм.

доц.д-р Нарцис Торбов, археолог: Изненадата за мен е тази олтарна маса, която не е от средновековието, а е римска ара. Римските ари обикновено са били поставяни в римско светилище или в римски храм. Първоначално смятахме, че тази ара е била донесена отнякъде, но при археологическото проучване се оказа, че тя си е била тук. Защото под стените на църквата открихме зидове от одялан камък с качествен хоросан, каквито са на римско светилище или храм.

Археолозите очакват още една изненада, тъй като има всички основания да се предполага, че под римския храм е имало древно тракийско светилище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-старата хижа в Осоговска планина празнува 88 години от създаването си
Най-старата хижа в Осоговска планина празнува 88 години от създаването си
Крадци пробиха магистрален нефтопровод край магистрала „Тракия“
Крадци пробиха магистрален нефтопровод край магистрала „Тракия“