НОВИНИ

Откриха рядка златна монета при разкопките на крепостта "Русокастро"

Рядка златна монета от времето на византийският император Фока бе открита при разкопките на крепостта "Русокастро". Находката доказва, че крепостта активно е функционирала още през 6-ти век, коментират от археологическия екип.

bnt avatar logo
от Юлиана Шопова
16:32, 20.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още
откриха рядка златна монета разкопките крепостта русокастро

Това е първата и единствена намерена до момента монета от периода на управление на император Фока. Откритието доказва по категоричен начин, че крепостта Русокастро е била използвана активно още при първия период на укрепването на скалния хълм - през 6-ти и до началото на 7 - ми век, когато е била изоставена.

Милен Николов - директор на РИМ - Бургас и ръководител на разкопките: "Златните ранновизантийски монети са два вида - "тремис", т.е., една трета от солида, и "солид" - това, което сме намерили в момента. Тежестта ѝ е 4 грама и половина и е най - големият номинал в паричното обръщение на ранновизантийската империя."

Мащабните проучвания на крепостта Русокастро имат за цел тя да бъде възстановена и превърната в обект на културно - исторически туризъм.

Милен Николов - директор на РИМ - Бургас и ръководител на разкопките: "Идеята е след като я разкрием - проектирането върви същевременно - да се намерят пари по европейски проекти и да започне нейното експониране, за да стане обект на туризма. Иначе не са оправдани - поне за мен - разкопките на един такъв монументален обект".

Крепостта се простира на площ от 52 декара, което я прави най-голямата средновековна крепост в Южна България, от ранга на Царевец, Трапезица, Червен и Калиакра. Запазените стени са на височина над 5 метра. Разкопките на обекта се финансират от Министерството на културата и Националния исторически музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия не може да гарантира сигурността на гражданите си в Турция
Германия не може да гарантира сигурността на гражданите си в Турция
Правителството е поискало от ЕК да направи анализ на съдилищата у нас
Правителството е поискало от ЕК да направи анализ на съдилищата у нас