НОВИНИ

Oткриха сезона за лов на диви прасета

Oткриха сезона за лов на диви прасета. Близо 70 хил. ловци трябва да се съобразят с мерките за биосигурност заради африканската чума по свинете. Полицейски екипи и служители на Регионалната дирекция по горите в Бургас правиха съвместни проверки на ловните дружинки в първия ден на лова и дадоха специални инструкции за отстрел на диви свине.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:52, 05.10.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Едни от най-големите дружинки в Карнобатско са в село Детелина и в село Сигмен, което се намира само на десетина километра от свинекомплекса в Зимен. Дружинката от Сигмен има 50 ловци и отдавна е предупредена за изискванията за отстрел заради голямата популация на дива свиня.

Валентин Георгиев - председател на ловната дружинка в с. Сигмен: Установяваме, че дивите свине започват да се прасят по всяко време на годината, не може в този момент да има прасенца, които сега са опрасени, това не е нормално, те би трябвало да се опрасят на пролет.

Инструкторите напомнят, че е желателно да се стреля по млади прасета и по мъжки екземпляри. Ако се намери пък умряло прасе, веднага трябва да се информират ветеринарните власти.

Тодор Славов - ловец: Задължително трихинелоза и сега покрай чумата. Нямаме досега животно, което да не е изследвано, да се консумира и слава Богу нямаме нищо.
Петър Иванов - мл. полицейски инспектор по КОС-Карнобат: Стрелба само по ясновидима цел, кучета знаете, че има ограничения до 10, дезинфекция на превозните средства и на ловците след приключване на лова.

Дивата свиня се смята за основен разпространител на заразата от чума и този сезон ловът ще бъде разрешен в 3, вместо в досегашните 2 дни седмично. Само през последната седмица са обучени над 250 ловци, казаха от Регионалната дирекция по горите в Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мозъкът на групата за имотни измами е бивш нотариус
"Мозъкът на групата" за имотни измами е бивш нотариус
Дарената кръв вече ще се изследва с най-съвременна технология
Дарената кръв вече ще се изследва с най-съвременна технология