НОВИНИ

Откриха шест нови огнища на Африканска чума по свинете в Плевенско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри още шест огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) при прасета в лични стопанство в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала – област Плевен.

откриха шест огнища африканска чума свинете плевенско
bnt avatar logo
от БНТ
21:58, 09.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

БАБХ предприема необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще стартира утре, 10 юли,.

Създадени са зони на рестрикция – 3 км предпазна и наблюдавана зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с Африканската чума по свинете в област Плевен, Българската агенция по безопасност на храните проверява сигнали за укрити контактни домашни свине. Получени са и сигнали за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

БАБХ напомня, че транспортирането на животни може да се извършва само, ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване.

Също така, животните следва да се транспортират със специализирани транспортни средство, което е одобрено от БАБХ за подобни дейности.

Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Македония прие да чества заедно с България ключови исторически личности
Северна Македония прие да чества заедно с България ключови исторически личности
Меркел кани Мицотакис в Берлин
Меркел кани Мицотакис в Берлин