НОВИНИ

Откриха "Синя стая" за деца жертви и извършители на престъпления в Хасково

"Синя стая" за изслушване на деца жертви и извършители на престъпления бе открита днес в Хасково. На събитието присъства зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.

bnt avatar logo
от Пламена Пилитова
16:50, 28.08.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
откриха синя стая деца жертви извършители престъпления хасково

В стаята ще бъдат разпитвани деца, жертви или извършители на насилие.

Евгени Стоянов – зам.-министър на правосъдието: Когато едно дете попадне в институция като полицейска стая или съдебна зала, то изпада в стрес и се причиняват емоционални последици в него, които ние искаме да избегнем. Една от формите, за да избегнем тези негативни последици върху децата, тук включваме малолетни и непълнолетни, е именно изграждането на "сини стаи" в България.

Помещението е преградено с венецианско стъкло. В едната част децата ще бъдат разпитвани от социални работници, педагози и психолози, а в другата част, зад стъклото, ще слушат магистарти и полицейски служители. Всичко ще се записва с аудио и видеотехника, а записите ще се ползват като доказателства в съда.

Миглена Тянкова – председател на ОС – Хасково: Целта е да се изслушват в една спокойна и щадяща среда деца, които са жертви на престъпление, на домашно насилие, свидетели по наказателни производства и граждански такива...както и всички деца в риск.

След официалното откриване на "Синята стая" в нея беше направено и демонстративно изслушване на дете, което в продължение на година е било малтретирано от страна на пастрока си.

В ролята на пострадалото дете влезе 17-годишният Алекс, който играе в местната театрална школа:

Алекс – 17 години: Смятам, че трябва да се обърне специално внимание към децата, защото има прекалено много такива случки и не се работи върху тях. Това е много важен период от живота на човека, който може да го обърка и да тръгне в неправилна посока.

"Синята стая" в Хасково е пета за страната и единствена в съдебния район и в областта. Специалното помещение е изградено и оборудвано от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Мегаинвест Холд отрекоха участие в ремонта на отсечката край Своге
От "Мегаинвест Холд" отрекоха участие в ремонта на отсечката край Своге
Водолази подозират, че са открили сейф със злато за милиони в останки на кораб
Водолази подозират, че са открили сейф със злато за милиони в останки на кораб