НОВИНИ

Откриха следи от селище на 8000 години в Сърбия

Важно откритие направиха сръбски и австрийски археолози в подножието на хълма, на който се намират останките от античния град Юстиниана Прима край град Лебане, в Южна Сърбия. Учените смятат, че са попаднали на най-старото селище на Балканите от Новокаменната епоха.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
08:25, 17.04.2019
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Резултатите от досегашните изследвания показват, че откритите следи са от различни периоди, в които мястото е било населявано от антични народи.

Александър Булатович, Археоложки институт-Белград: Свиняричка чука е праисторическо селище, което е било населявано първо в ранния Неолит - някъде около 6000-ата година преди новата ера, плюс минус два века. След това тук са продължили да живеят хора - през Каменно-медната и през Бронзовата епоха.

Това означава съответно около 3000-ата и 1100-ата година преди Христа. Във фокуса на научния интерес на двустранния екип археолози е т.нар. процес на неолитизация от Анадола, през Егея и Балканите.

проф. Барбара Хорейс, Институт за ориенталска и европейска археология-Виена: Опитваме се да установим какво се е случвало на Централните Балкани, и по-специално в Южна Моравия.

За миграцията на Балканите в праисторически времена свидетелстват находки - основно керамични съдове, които са на дълбочина само от метър и половина под земната повърхност. Разкопките се очаква да продължат още между 3 и 7 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев: Делото „Иванчева“ ще се използва да бъде „ударена“ прокуратурата
Иван Гешев: Делото „Иванчева“ ще се използва да бъде „ударена“ прокуратурата
Лозан Панов се обяви против промени за разследване на тримата големи
Лозан Панов се обяви против промени за разследване на тримата големи