Светилище на Деметра и Персефона от VI век преди Христа откриха археолозите в Созопол. Подобно светилище се намира за първи път в България и е единственото запазено на Балканите. Освен това, на нос Скамни археолозите успяха да разкрият напълно и базиликата, построена върху светилището. Какви други истории разчетоха учените и какво откриха в центъра на църквата - репортаж на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото".

Едно от емблематичните места на Созопол. Любимо за разходки и посрещане на изгрева. Нос Скамни е един от многото в района на Созопол. Нещо обаче го прави много специално място и е избрано преди 3000 години за светилище.

Изградили колонията си тук, привлечени най-вече от източниците на мед наблизо. Но основателите на Аполония е трябвало да изградят и дом за своите вярвания и ритуали. И скалите на носа през 6 век пр хр се оказват най-подходящото място за светилище на техните богини - Деметра и Персефона. Откриха и доказателства.

Доц. д-р Кръстина Панайотова - р-л на археологическите разкопки: "Първо, видими са следите от изсичането на скалата и цялото това място беше запълнено с дарове. Вотивни съдчета, които са били изготвени специално за ритуала - това са миниатюрни канички... Откриваме много статуетки от печена глина и теракота и всъщност благодарение на тях разбрахме, че в действителност това място е светилище на Деметра и Персефона".

За да направят светилище на Деметра и Персефона, древните гърци по-скоро е трябвало да дълбаят, отколкото да градят. Навсякъде другаде използват за ритуалите си пещери. Но заради липсата им в Аполония, се примирили и със скалите.

доц. д-р Кръстина Панайотова: "Включитено са били изкопавани ями, дупки в скалите".

- Нещо, което да имитира пещера?

доц. д-р Кръстина Панайотова: "Дупка. Защото в легендата знаем как е похитена Персефона, тя е вмъкната в подземния свят през една пещера".

По-късно през VI век носът е бил зает от крепостна стена и кула, през XII век мястото отстъпва на голяма базилика. В центъра й учените с изненада откриват вятърна мелница, върху нея пък през XIX век е построен и параклис апостоли. Археолозите се надяват да открият и следи от известния в миналото манастир Светите Апостоли. Трябва да е тук, някъде. Просто такава е вековната традиция. Независимо от смяната на етносите, на религиите, мястото винаги се е приемало за свещено.


Повече подробности можете да видите тук в репортажа от "Денят започва"

Вижте повече за кампанията Пътуване в миналото