НОВИНИ

Откриха тракийска царска резиденция на над две хиляди години

Археолози откриха тракийска царска резиденция на възраст над 2 хиляди години. Тя се намира край Кърджалийското село Бенковски, близо до границата с Гърция. Комплексът включва дворец, светилище и най-малко пет царски погребения.

bnt avatar logo
от Валя Атанасова
21:11, 08.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Районът, където археолозите търсят тракийската резиденция е известен с откритото преди четири години погребение на принцеса. Тя беше открита с много накити от сребро и бронз. Според археолозите до нея има още поне 4 царски погребения. Наблизо са открити олтари и останките на няколко сгради.

Сега при изсичането на гората е намерена дълга най-малко петстотин метра крепостна стена от дялани камъни, някои с тегло от няколко тона. Това кара учените да смятат, че са попаднали на царска резиденция.

доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на археологическата експедиция:И най-вече тази стена, която стои зад нас и е напълно неизследвана. Засега ние нямаме данни за нейната хронология, но тя реално затваря целия този комплекс. Всичко това ни наведе на мисълта, че това е един общ комплекс и ние трябва да изследваме дали това наистина е така.

Комплексът край Бенковски е подобен на откритата тракийска резиденция на връх Кози грамади край Старосел. В Родопите експедицията ще проучва царския дворец на хълма в комплекса. Очакванията са големи.

проф. Николай Овчаров: Тук, и това е нещо много важно, няма по-късен живот, след новата ера няма изобщо живот. Тоест при едни по-мащабни разкопки ние бихме попадна на една тракийска царска резиденция в нейния първоначален вид.

Експедицията се финансира с дарения на хора от Златоград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът се прости с Монсерат Кабайе
Светът се прости с Монсерат Кабайе
Почина големият български аниматор Стоян Дуков
Почина големият български аниматор Стоян Дуков