НОВИНИ

Откриха Център за деца с аутизъм за Северна България в Плевен

В Плевен беше открит Център за деца с аутизъм за Северна България. Това е първият извънстоличен център и трети в страната, който ще работи с деца аутисти.

bnt avatar logo
от БНТ
22:45, 19.10.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
откриха център деца аутизъм северна българия плевен

Изграден е от две неправителствени организации в сграда, предоставена безвъзмездно от Община Плевен. Ремонтът на част от сградата и преоборудването е извършено за няколко месеца, изцяло със средства от дарители.

Чрез световнопризнатия метод на приложен поведенчески анализ - 10 специалисти ще осигуряват индивидуални консултации. До момента в плевенския център са записани 22 деца.

В бъдеще се предвиждат и терапии за възрастни, както и места за по-дълъг престой. Приобщаващото образование продължава да бъде един от основните приоритети, каза при откриването зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката: В България в общообразователните училища и детски градини има над 22 000 деца, за Плевен числото е 800. И това продължава да бъде наистина едно от най-сериозните предизвикателства - да направим така, че децата с увреждания и с различни затруднения да могат да намерят своето място в българската образователна система по начин, който да отговаря на високи стандарти, да има отношение към достойнството на техните семейства. И, разбира се, да бъде в подкрепа и на българските учители, за които също тази ситуация е нова.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лунен метеорит бе продаден за над 600 000 долара на търг
Лунен метеорит бе продаден за над 600 000 долара на търг
Демократична България представи алтернативен проект за финансите на държавата
"Демократична България" представи алтернативен проект за финансите на държавата