НОВИНИ

Откриха тялото на едното от децата, изчезнали в река Янтра

Спасителни екипи Във Велико Търново все още издирват едното от момчетата, които изчезнаха вчера във водите на река Янтра в центъра на града. Рано тази сутрин водолазите откриха тялото на второто момче. Детето е било с маратонки и дрехи. Случаят се разследва, но по предварителна информация става дума за трагичен инцидент. Вчера три момчета от дом за сираци решили да се разхладят в реката край паметника на Асеневци, от водата обаче излязло само едното, то се уплашило и се обадило на 112.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
19:17, 19.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Трите петнайсетгодишни момчета имат родители, но от години са възпитаници на дома за деца, лишени от родителска грижа "Пеню и Мария Велкови" в старата столица. Вчера решили да излязат на разходка. Подписали се в тетрадката и напуснали дома.

Росица Димитрова - директор "Социални грижи и здравеопазване"- община Велико Търново: И са написали, че ще се приберат в 16:00 часа. Излезли са на двора и едно от децата е казало: "хайде да ходим да се къпем на Янтра", след което заминават на Янтра. С какъв акъл и с какво такова огромно желание в тия мръсни, кални и мътни води са отишли да се разхлаждат, аз не мога да кажа!

Режимът в дома е свободен и не ограничава свободата на децата.

Росица Димитрова - директор "Социални грижи и здравеопазване" - община Велико Търново: Не сме затворена институция, нямаме високи огради, нямаме охрана, външна, която да проследява всяко едно от 30-те деца къде се намира във всяка една секунда и мисля, че дори да е в семейна среда, няма такъв родител, който да знае 14-15-годишните му деца къде са през деня! Това са непълнолетни деца, системата на закрила е изчерпала възможностите, по които те могат да бъдат отглеждани в семейна среда и са ги настанили тук.

Сигналът на телефон на телефон 112 подава третото момче. Уплашил се, когато излязъл от водата и не видял приятелите си. Свидетел разказва, че екипите реагирали мигновено.

Георги Георгиев - свидетел: Отидоха нататък, по моста вървяха и след половин час, едно бяга нагоре. След това дойдоха едни патрулки тука на фурия със сирени, линейки, пожарна пристигна.

Спасителната акция продължава повече от денонощие.

Валентин Къндев - началник на РПУ - Велико Търново: 8 водолазни екипа претърсват нивото на река Янтра, а около 20 полицейски служители са в покрайнините на реката, които визуално оглеждат храстите и съответно река Янтра! Както сами може да се убедите, нивото на река Янтра е високо, мътна е водата, дъното е пълно с дървета, клони и храсти, което допълнително затруднява дейността на водолазните екипи!

Днес във Велико Търново пристигнаха родителите на децата. Институциите призовават никой да не се изкушава да плува в реката и други неохраняеми водоеми в областта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТОП 5 на най-популярните спортни площадки в София
ТОП 5 на най-популярните спортни площадки в София
Незаконно сметище в квартал „Младост“ във Варна
Незаконно сметище в квартал „Младост“ във Варна