Уникална гробница със стенописи е открита късно снощи по време на ремонтните дейности на улица "Московска". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя направи проверка на проучвателните дейности на археологическите разкопки в района на църквата "Света Неделя", които са във финалната си фаза.

Краят на 4-ти началото на 5-ти век - от тогава по всяка вероятност е уникалната находка, която е част от некропола на "Света София".

Веселка Кацарова - археолог: Това е една гробница свързана с некропола около църквата "Света София", той е много известен, дълго проучван.

Тодор Чобанов - зам.-кмет на София: Истината е, че това е един огромен некропол с диаметър около 1 км, в който има най-вероятно от порядъка на 1000, може би 1500 подобни структури. Голямата изненада е това, че първо е много добре запазена гробницата, тя е от класическия тип с куполно застрояване от тухли, но още по-голямата изненада освен че е добре запазена е че има стенописи. Изключително рядко се намират гробници със стенописи и на мен са ми известни може би около пет други случая.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Ще ограничим работата на строителите по тротоара в тази зона и ще възложим на главния архитект да направят проект зa за експонирането след това на тази и съседните гробници, така че да можем да съчетаем отново пешеходното пространство с разкритото културно историческо наследство.

След 4 години проучвания в другия археологически обект в центъра на София зад храм "Света Неделя" са открити 3 000 сребърни монети и злато.

Златни накити са последните находки от археологическите разкопки в района на "Света Неделя". Паркингът зад храма ще бъде премахнат, а находките от Стара София ще могат да се виждат от пешеходците.

Реализацията на нов археологически парк в столицата ще започне следващата година

Реализацията на нов археологически парк в столицата ще започне следващата година

Той ще бъде на територията на неолитното селище в район Слатина. Разбитите немски бараки от Втората световна война близо до разкопките ще бъдат разруш...