Минимално завишение на допустимите стойности на естествен уран във водата откриха здравните власти в три пловдивски села. От снощи на жителите на Болярино, Пъдарско и Драгойново е съобщено да не използват водата за питейни нужди и готвене. В понеделник ще бъдат взети повторни проби и изпратени в референтната лаборатория в столицата за анализ, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Болярино, Раковски Пъдарско, Брезово Драгойново, Първомай

Докато не излязат резултатите хората от Болярино, Пъдарско и Драгойново ще бъдат снабдявани от водоноски.

Стефка Милиева, кмет на село Болярино: При нас отклонението е малко, съвсем малко от нормата и трябва да изчакаме официалните резултати. Само че мерките, които предприемаме са същите, като за по-големи отклонения - забраняваме да се пие водата, с ВиК съвместно работим.

Според кмета, леките отклонения идват от промените в европейските наредби, които административно понижиха максимално допустимите стойности на уран във водата.

Според хората от село Болярино край Пловдив досега повод за съмнение не е имало. По думите им те пият една от най-чистите и вкусни води.

Георги Иванов: Не се страхуваме чак толкова много, но все пак има притеснение. Аз наливам, от планината си наливам вода.

Мария Иванова: Много от хората са оптимистично настроени, казват, че ние сме си я пили тая вода толкова години и не предполагат, че ще има някакви последствия.

Заради завишените стойности на естествен уран във водата остава забраната за използването ѝ в 11 села в община Димитровград. Ограничения има и на места в Хасковско.