НОВИНИ

Откриха уран във водата на три пловдивски села

Минимално завишение на допустимите стойности на естествен уран във водата откриха здравните власти в три пловдивски села. От снощи на жителите на Болярино, Пъдарско и Драгойново е съобщено да не използват водата за питейни нужди и готвене. В понеделник ще бъдат взети повторни проби и изпратени в референтната лаборатория в столицата за анализ, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:47, 20.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Докато не излязат резултатите хората от Болярино, Пъдарско и Драгойново ще бъдат снабдявани от водоноски.

Стефка Милиева, кмет на село Болярино: При нас отклонението е малко, съвсем малко от нормата и трябва да изчакаме официалните резултати. Само че мерките, които предприемаме са същите, като за по-големи отклонения - забраняваме да се пие водата, с ВиК съвместно работим.

Според кмета, леките отклонения идват от промените в европейските наредби, които административно понижиха максимално допустимите стойности на уран във водата.

Според хората от село Болярино край Пловдив досега повод за съмнение не е имало. По думите им те пият една от най-чистите и вкусни води.

Георги Иванов: Не се страхуваме чак толкова много, но все пак има притеснение. Аз наливам, от планината си наливам вода.

Мария Иванова: Много от хората са оптимистично настроени, казват, че ние сме си я пили тая вода толкова години и не предполагат, че ще има някакви последствия.

Заради завишените стойности на естествен уран във водата остава забраната за използването ѝ в 11 села в община Димитровград. Ограничения има и на места в Хасковско.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят на възрастната жена на спирка в Бургас остава в ареста
Нападателят на възрастната жена на спирка в Бургас остава в ареста
Ангела Меркел и Петро Порошенко поискаха спиране на огъня в Източна Украйна​
Ангела Меркел и Петро Порошенко поискаха спиране на огъня в Източна Украйна​