Най-малко две тела са открити в останките на круизното корабче "Русалка", което беше извадено от водите на река Дунав в унгарската столица Будапеща.

Операцията по изваждането на "Русалка" започна рано тази сутрин. Останките на круизното корабче бяха изтеглени с помощта на плаващ кран.

Подготовката на акцията започна преди няколко дни. Водолази прекараха специални ленти през корпуса на плавателния съд. Той беше изваден много бавно от водата, защото не е ясно колко и какви са щетите по 70-годишния кораб.

"Русалка" с 35 души на борда - южнокорейска група и унгарския екипаж, потъна след като беше ударена от друг, по-голям, плавателен съд по време на пороен дъжд в края на май. Седем души бяха спасени непосредствено след инцидента. Загинаха 20 души, а 8 се водеха безследно изчезнали. Експерти не изключиха вероятността на борда да има и още тела.

Действията по изваждането, които се извършват от унгарски и южнокорейски екипи, се забавиха заради пълноводието на река Дунав.

Капитанът на по-големия кораб, ударил "Русалка", 64-годишният украински гражданин Юрий С. е задържан. Той е обвинен в неправомерно поведение в речния трафик, довело до човешки жертви.

Останките на "Русалка" ще бъдат преместени на безопасно място, за да започнат огледите на полицията.

Започва операция по изваждането на круизното корабче, потънало в Дунав

Започва операция по изваждането на круизното корабче, потънало в Дунав

В унгарската столица Будапеща започва операцията по изваждането на круизното корабче "Русалка", потънало във водите на Дунава в края на май.