НОВИНИ

Откриха замърсени жълтъци с фипронил и в Румъния

Един тон течни жълтъци, замърсени с фипронил, са открити в склад в Западна Румъния, съобщи румънската Ветеринарно-санитарна служба. Това е първи случай в Източна Европа. Замърсените яйца са внос от Германия. Партидата е задържана в склада, където е била доставена, без да достигне търговската мрежа и ще бъде унищожена, добавя румънската служба.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:06, 10.08.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
откриха замърсени жълтъци фипронил румъния

В Холандия днес са били задържани двама от управителите на фирмата "Чикфренд", която е била основният дистрибутор на препарата за дезинфекция, съдържащ вредния за здравето фипронил.

В Белгия днес полицията е извършила 11 обиска в предприятия и складове, за които се подозира, че са разпространявали или съхранявали инсектицида. В двете държави текат прокурорски проверки във връзка с милиони партиди яйца, замърсени с фипронил.

Същевременно британската агенция за безопасност на храните съобщи, че внесените в страната замърсени с фипронил яйца от Холандия са близо 700 хиляди, а не 21 000, както се смяташе. Този внос обаче не се продава в магазините, а се използва в сандвичи и други продукти заедно с много съставки, така че съдържанието на фипронил би било минимално, успокояват от агенцията. Все пак от супермаркетите са изтеглени 13 продукта, съдържащи яйца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставка на Съвета на директорите на ДунаритАД спасява завода от затваряне
Оставка на Съвета на директорите на "Дунарит"АД спасява завода от затваряне
Жителите на с. Владо Тричков живят с месеци без течаща вода
Жителите на с. Владо Тричков живят с месеци без течаща вода