НОВИНИ

Откриха ценно златно сърце в царския дворец в Преслав

23-каратово златно сърце с цветна емайлова инкрустация отриха археолози в царския жилищен дворец в Преслав. Средновековното бижу е изработено от византийски майстори и е украсявало дрехата вероятно на царица Мария, съпруга на цар Петър. Златни предмети от този ранг досега имаше единствено в Лувъра и в Ермитажа.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
14:25, 14.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Златното сърце е великолепен образец на византийската ювелирна школа, която е изработвала уникални бижута за владетелите. Украшението е дар за византийката Мария, която става съпруга на цар Петър. То е част от дъговидна украса, която се е слагала в горната част на дрехата.

Доц. Стойчо Бонев, археолог: То е изпълнено с техника клетъчен емайл върху златна основа. Самият клетъчен емайл е една техника, с която много трудно се постига успех, тъй като се разтопяват силициеви суровини, след това се пекат. Тази находка има пет цвята върху нея - синьо, зелено, бяло, слонова кост и вишнево.

Украшението е с размери 3, 5 см на 4 см. Намерено е в западната част на двореца, под колонадата. Една от работните хипотези е, че може да е част от Преславското златно съкровище, открито през 1978 г. То съдържа множество златни накити също украсени с емайл и филигран. Дворецът на владетеля се проучва от няколко години, но продължава да изумява археолозите със стилната си каменна украса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад мъж с опасност за живота, след като удари автомобила си в дърво
Млад мъж с опасност за живота, след като удари автомобила си в дърво
Няма да бъдат спирани асансьорите без телефони от 1-ви януари
Няма да бъдат спирани асансьорите без телефони от 1-ви януари