Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил отбеляза Международния ден на книгата и авторското право с традиционния Маратон на четенето. Пред сградата на библиотеката в областния град се събраха деца и възрастни, за да прочетат цитати от любими книги.

Кюстендил

И малките читатели, и възрастните днес са категорични, че четенето на книги е модерно занимание. Към маратона непрекъснато се присъединяваха нови читатели.

София Пейчева - директор на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил: "Обявяваме отворени врати на библиотеката и възможност за безплатна регистрация на всеки, който е решил да си поднови или да си направи първоначална регистрация."

Според наблюденията на библиотекарите, въпреки съвременните технологии и възможността да се чете от електронна книга, много от читатели предпочитат книжните издания.

София Пейчева - директор на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил: "Спокойно може да кажем, че книгите, компютрите не живеят в някакво противоречие един с друг. Те много отдавна вече взаимно се допълват."

Маратон на четене и инициативата „Походът на книгите“ се организира в много градове в страната от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга".