НОВИНИ

Откриха оригиналния ръкопис на първата българска история

Откриха оригиналния ръкопис на първата българска история, писана от българин. Досега нейното съществуване е било само предположение. Историята предшества с повече от век "История славянобългарская" на Паисий Хилендарски. Откритието е на проф. Лилия Илиева, а автор на историческия документ от 17-и век е католическият архиепископ Петър Богдан. Сега екип от филолози и преводачи подготвят ръкописа за печат.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:12, 29.11.2017
6613
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Просто легенда. Така учените приемали идеята за съществуването на историята, по-стара с век от тази на Паисий. Първите съмнения, че е истина, се появяват в края на 70-е. В архивите на Ватикана се открива препис на няколко страници.

Откъс от предговора на ръкописа на Петър Богдан: Мнозина са описвали българската история, всеки както е смятал за вярно или похвално. Поставих си за цел да не се разпростирам по-нашироко, отколкото е редно, нито любовта ми към родината да преувеличи нещо.
Падре Бойл - префект на Ватиканската Апостолическа библиотека: Между ръкописите и документите на Ватиканската библиотека има много, които съдържат данни за историята на България.


;

Проучва ги проф. Божидар Димитров - тогава млад учен.

Божидар Димитров, интервю за филма "Името на свободата", БНТ, 1988 г.: Това е една силна, бихме казали от съвременна гледна точка научна история на България, тъй като Петър Богдан е познавал изключително добре историческите извори.

Минават почти 40 години, в които ръкописът изглежда безвъзвратно изгубен. До момента, в който проф. Лилия Илиева от Югозападния университет в Благоевград го открива в Университетската библиотека на Модена. Откупен наскоро от частна колекция.

Това е страница от оригиналния ръкопис. Тя ще бъде отпечатана през януари в изданието "Балканистичен преглед".

Откъс от предговора на ръкописа на Петър Богдан: Мен ме роди българската земя, сега почти грохнала от старост, същата родина ме крепи като разпадащ се кораб след дълги и разнообразни пътешествия.

"За древността на бащината земя и на българските неща". От Петър Деодат Чипровски. 200 страници, 70 глави. Петър Богдан е имал е съзнанието, че се обръща към българския народ. Изключително е значението на ръкописа за историята на Чипровец, Клисура, Копиловец и Железна и борбата им срещу поробителите. Самият Петър Богдан има активна роля в подготовката и избухването на Чипровското въстание. Той за пръв път представя и българския герб - лъв с императорска корона.

Откъс от предговора на ръкописа на Петър Богдан: Всеки като частица от света да съдейства за общото благо, да се стреми да принесе някаква полза и особено да се старае да бъде уважаван от съгражданите си.

Петър Богдан от Чипровци - революционер, книжовник, духовник. И автор на първата българска история, написана от българин.


Новината бе съобщена първо в сайтовете academia.edu и severozapazenabg.com.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санирането на Софийската математическа гимназия ще завърши преди Коледа
Санирането на Софийската математическа гимназия ще завърши преди Коледа
Експерти: Язовир Бели Искър не е заплаха за софиянци
Експерти: Язовир Бели Искър не е заплаха за софиянци