НОВИНИ

Откриват Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

В 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора се открива за 47-ми път Фестивала на оперното и балетно изкуство. Премиерните едноактни творби - операта "Селска чест" и балета "Делвата" на италианските съвременници Пиетро Маскани и Алфредо Казела ще оживеят на сцената Старозагорската опера в една вечер. Спектаклите са дело на изцяло италиански творчески екип, съобщиха от пресцентъра на Операта.

откриват фестивала оперното балетно изкуство стара загора
bnt avatar logo
от БНТ
09:16, 28.11.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Драматичната история в операта "Селска чест" ще бъде представена в автентичната сицилианска атмосфера, костюмите са исторически верни на времето, в което се развива действието - края на 19-ти век. Дългогодишният солист на Държавна опера - Стара Загора Евдокия Здравкова Хорозова участва в ролята на Мама Лучия, Участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора Младен Станев.

В балетната постановка на "Делвата" сицилианската картина е коренно противоположна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази едноактна танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът "Делвата" ще му донесе толкова много успехи. В своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект.

Поучителната комична притча на Пирандело ще бъде разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри - в декорите, в костюмите, в хореографията. Диригент и на двата спектакъла е Карло Донадио.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънската обществена телевизия отказа да излъчи интервю с премиера
Румънската обществена телевизия отказа да излъчи интервю с премиера
Мобилните оператори ще дават информация за GSM на изчезнали хора до 2 часа
Мобилните оператори ще дават информация за GSM на изчезнали хора до 2 часа