НОВИНИ

Откриват фестивала "Opera Open" в Античния театър в Пловдив

Фестивалът "Opera Open" се открива тази вечер на Античния театър в Пловдив със зрелищен спектакъл "Огънят празникът". Програмата на форума предлага общо 10 заглавия, като и тази година са привлечени режисьори и изпълнители от световните оперни сцени.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
09:02, 08.06.2019
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Откриващият спектакъл ще могат да гледат само 500 зрители. Те обаче ще седят на сцената и не просто ще слушат, но и ще виждат как звучи музиката.

Диан Чобанов - музикален директор на Държавна опера Пловдив: Целият Амфитеатър ще бъде един прожекционен екран, автентичен, както е и бял, централните събития визуално ще се случват естествено там.

Всички визуални ефекти ще бъдат интерактивни и ще реагират на звука в реално време.

Петко Танчев, автор на визуалните ефекти: Звуците от микрофоните на музикантите от оркестъра, ще ги преработваме във визуализации като ги свързваме с различни параметри от 2Dи 3D анимациите.

Сред останалите акценти във форума са премиерата на "Орфей и Евридика", любимите на публиката "Риголето" и "Отело", а за балета "Лебедово езеро" идват солисти от "Болшой Театър". Програмата на фестивала се подготвя близо три години.

Нина Найденова - директор на Държавна опера Пловдив: Имаме възможността да поканим едни от най-големите имена като Стефано Пода, Карлос Алмагуера, Антонио Джованини, Хосе Кура, който ще излезе в емблематичната си роля на Отело. "Пловдив" 2019 е под слогана "Заедно".Това е и нашето верую, че публика и артисти можем да бъдем в едно общо съпреживяване на дух, на емоция.

Близо 30% от зрителите на "Opera Open" са чужденци, като много от тях идват в Пловдив специално за спектаклите на Античния театър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мисъл на Албер Камю се падна на кандидат-студентите по БЕЛ в СУ
Мисъл на Албер Камю се падна на кандидат-студентите по БЕЛ в СУ
Полицай от Шумен ще измине 2500 км с едноместно кану по река Дунав
Полицай от Шумен ще измине 2500 км с едноместно кану по река Дунав