НОВИНИ

Откриват газопровод между Русия и Китай

Руският президент Владимир Путин стартира дистанционно газовите доставки за Китай по газопровода "Силата на Сибир". Руският лидер посочи, че съоръжението ще помогне търговията между двете страни да достигне 200 милиарда долара до 24-а г. Церемонията по откриване на газопровода беше наблюдавана по видеовръзка от Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:53, 02.12.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света
Алексий Милер, главен изпълнителен директор на Газпром: Уважаеми Владимир Владимирович, разрешете да дам команда за отваряне на линейния кран.
Владимир Путин, президент на Русия : Разрешавам.
Алексий Милер, главен изпълнителен директор на Газпром: Уважаеми Владимир Владимирович, уважаеми г-н Си Дзинпин, кранът е отворен, газът постъпва в газопреносната система на Китайската народна република.

Газопроводът "Силата на Сибир" е с дължина 3 хиляди километра и свързва находища в Сибир с град Благовещенск на границата с Китай. Съоръжението е по договор на стойност 400 милиарда долара, подписан през 2014-та година. Той предвижда през следващите 30 години Китай да получава 38 милиарда кубически метра газ годишно.

Владимир Путин, президент на Русия: Това е забележително, наистина историческо събитие не само за глобалния енергиен пазар, но преди всичко за Русия и Китай.

Русия започна да търси алтернативни икономически партньорства след като Западът й наложи санкции заради анексирането на Крим през март 2014-та, отбелязва Асошейтед прес. А Китай е най-големият енергиен консуматор в света и се нуждае от нови източници.

Си Дзипнин, президент на Китай: Представлявам правителството и народа на Китай. Изпращам поздрави за откриването на газопровода с голямо признание за приноса и на двете страни.

Китайският участък от границата с Русия до Шанхай трябва да бъде завършен до три години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сесията на СОС започна с минута мълчание в памет на Стефан Данаилов
Сесията на СОС започна с минута мълчание в памет на Стефан Данаилов
Вицепремиерът Марияна Николова се срещна с посланика на Нидерландия
Вицепремиерът Марияна Николова се срещна с посланика на Нидерландия