НОВИНИ

Отлагането на Брекзит може да създаде парадокс на Европейските избори

Остават осем дни до планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз на 29 март. От Лондон искат продължаване на преговорите по Брекзит до 30 юни. Това би означавало, че Великобритания ще бъде част от ЕС и по време на евроизборите през май. Тереза Мей заяви обаче, че Островът няма да участва на вота, което може да доведе до сериозен правен парадокс. По темата коментира кореспондентът на БНТ в Берлин Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
08:30, 21.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света
"Гледната точка на Европейската комисия е, че рисковано малко време остава (до Брекзит - б.р.). От страна на лидерите на страните-членки трябва да се преговаря до последната секунда", коментира Мария Стоянова.

Тереза Мей иска отлагане на Брекзит до 30 юни. Стоянова добави, че според Европейското право една страна, член на общността, трябва да участва в европейските избори, независимо дали има намерение да напусне ЕС впоследствие. Парадоксът е, че ако Великобритания остане в Европейския съюз до края на юни, страната трябва да се включи в изборите през май, но Тереза Мей вчера заяви, че това няма да се случи. При един подобен сценарий не е изключено британски граждани да осъдят Европейския съюз в съда в Люксембург, защото правото им да гласуват не е дадено. Това от своя страна може да доведе до касиране на вота във всичките страни-членки.

Мария Стоянова обобщи и позицията на Германия по темата Брекзит:

"Основната позиция на Ангела Меркел до момента е била, че ще се преговаря до последната секунда. Остават само осем дни . В Берлин се говори, че осем дни в света на политиката е достатъчно време (...) В Брюксел Европейската комисия изглежда доста по-скептична".

Повече от коментари ѝ за "Сутрешен блок" чуйте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Христов: Ще предложим знакови имена за общата листа с ГЕРБ
Румен Христов: Ще предложим знакови имена за общата листа с ГЕРБ
Политологът Мартин Табаков: Никой не печели от ситуацията между ЕНП и Фидес
Политологът Мартин Табаков: Никой не печели от ситуацията между ЕНП и "Фидес"