НОВИНИ

Отложиха въвеждането на нови касови апарати със седем месеца

По-рано днес премиерът се срещна с ръководството на Българската стопанска камара, по тяхно искане, за да обсъдят новите данъчни правила. Те предвиждат подмяна на фискалните устройства и търговския софтуер на фирмите, за да може НАП да има пълен достъп до оборотите. Финансовият министър предупреди, че отсрочката от 7 месеца, която се дава на регистираните по ДДС фирми да въведат новите компютърни програми за управление на продажбите е последна.

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 26.02.2019
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Има огромен опит за злоупотреба с обороти, което налага и въвеждането на новите данъчни правила, заяви след срещата при премиера финансовият министър и даде пример.

Владислав Горанов, министър на финансите: Целогодишно действаща курортна дестинация - Велинград, средният осигурителен доход на четири- и петзвездните хотели е около 500 лв. Нали не смятате, че при минимална работна заплата от 500 лв. е адекватно да смятаме, че ще отчитат под минималната заплата, особено когато знаем, че възнаграждението на един готвач отдавна минава 2 и 3 пъти средната работна заплата за страната.

Първоначално новите данъчни правила трябваше да влязат в сила в края на март, но по настояване на индустрията, финансовият министър ги отложи до септември, но само за фирмите, регистрирани по ДДС.

;

Дотогава IT специалистите трябва да изготвят нови компютърни програми за управление на продажбите, чрез който всяко разплащане ще се отразява в реално време на сървърите на НАП.

Владислав Горанов, министър на финансите: Не бива тези ieoe; месеца да бъдат пропиляни в очакване на нови седем месеца. Препоръчвам на всички IT специалисти и разработчици, ако искат да останат на пазара на предлагане на такъв тип софтуер, да използват това време за писане, а не за опозиция на процеса.
;

От Стопанската камара заявиха, че подкрепят всички мерки, за изсветляване на икономиката, но това да не е за сметка на прекомерна административна и финансова тежест за работещия на светло бизнес.

Радосвет Радев - председател на БСК: Да направим необходимото и двете страни фискалните процеси да бъдат коректно отразявани и данъкоплатците да дължат кесаревото - кесарю.

И докато за едрия бизнес има отлагане на сроковете за новите фискални правила със седем месеца, то за всички търговци, които не са регистрирани по ДДС, крайният срок за подмяна на касовите им апарати остава 30 юни.

Затова днес собственици на фирми от Казанлък излязоха на протест пред местната данъчна служба.

Антон Караколев, бизнесмен: Това е един непредвиден разход, който ние все още не знаем в какви граници ще бъде. Ние се принуждаваме да съкращаваме персонал, за да може да оцелеем при тези условия ,а сега може да се наложи да допълнително хора, за да може да обслужват тази система.
;
Ради Дончев: Хората, които налагат тези изисквания все още нямат ясни указания и към нас какво точно трябва да се прави, защо и как.

Най-късно до края на следващата седмица експертите от БСК трябва да представят новите предложения за ремонта на данъчната наредба пред финансовото министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Рекордно ниска контрабанда на цигари отчетоха компаниите от бранша
​Рекордно ниска контрабанда на цигари отчетоха компаниите от бранша
Тереза Мей дава шанс на парламента да отложи Брекзит
Тереза Мей дава шанс на парламента да отложи Брекзит