Отлагат с три месеца влизането в сила на тол системата за тежкотоварните автомобили. Това решиха премиерът Бойко Борисов, регионалното министерство и тежкотоварните и автобусни превозвачи след спешна среща в Министерския съвет. Системата ще влезе в сила от ноември, като през трите месеца отсрочка ще бъде тествана в реални условия. Тепърва държавата и превозвачите ще преговарят за размера на таксите и обхвата на пътищата, които ще бъдат включени в системата.

След едночасова среща на премиера Борисов с представители на транспортния сектор и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството стана ясно, че се отлага с три месеца влизането в сила на тол системата. Вместо на 16 август, тя ще започне да функционира ноември месец 2019 г., обясни регионалният министър Петя Аврамова. За целта ще бъде направена специална законова промяна. В рамките на тези три месеца ще бъде извършен реален тест на терен, като на всеки тир в страната ще бъде инсталирано специално бордово устройство, което ще проследи най-често използваните маршрути и обема на тежкотоварния трафик.Малко преди края на месец ноември държавата и превозвачите ще обсъдят окончателния размер на тарифите и окончателния обхват на пътищата, които ще попаднат в рамките на новата тол система.

© БГНЕС
Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Искането на бранша, с което ние се съгласихме, от 16 август да направим тестове в реално време с монтирани бордови устройства, за да можем да проследим реално изминатите километри и на вътрешния тежкотоварен трафик и така да проследим транзитния трафик през България. И тяхното искане е реалното решение за таксите да се вземе след проследяване на реалния трафик.

Йордан Арабаджиев- Съюз на международните превозвачи: Ние предложихме да предоставим наши превозни средства, на които да се монтират бордови устройства и в рамките на около 3 месеца на базата на получените данни ще се работи и за обхват и за цени. За нас и важно да се направят реални тестове на трафика.

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: На всички колеги от автобусния и товарния бранш, благодаря на Борисов, че за пореден път реагира изключително адекватно на ситуацията, покани ни на среща, благодарим, че имаме разбиране по въпроса, тестването на системата ще е в рамките на 6 месеца, които коментирахме: 3 месеца симулации, от август - в реално време.

И превозвачите, и регионалният министър изтъкнаха, че е важно тол системата да започне да функционира, за да има справедливо таксуване. По думите на Аврамова, държавата събира годишно 360 млн. лв., а 110 млн. от тях са от тежкотоварните автомобили, като тази сума, добавена към държавното финансиране, остава недостатъчна, за да се поддържа пътната мрежа в страната и да се строят нови пътища.

Започна тестването на новата тол система за тежкотоварните автомобили

Започна тестването на новата тол система за тежкотоварните автомобили

Започна тестването на новата тол система за тежкотоварните автомобили. Първоначално няма да се залага на реално събрани данни, а на симулации. Тол сис...