Най-мащабното многонационално учение на Сухопътни войски в България за 2018 г. се провежда в Ново село. Днес е официалният, т.нар. ВИП ден. 700 войници от България, САЩ и още 6 държави-членки и партньори на НАТО със 100 единици бойна техника демонстрираха способностите си на съвместния българо-американски полигон. Целта е да се повиши взаимодействието и оперативната съвместимост между съюзниците в операции за опазване на мира.

Заключителната част на учението приключи броени минути преди 12 ч на обяд. "Изпълнихме задачи в пет основни направления", обясни пред "По света и у нас" бригаден генерал Валери Цолов, зам.-командир на Сухопътните войски.

Той изказа задоволството си от организацията на учението, както и от действията на българските военнослужещи на всички нива.

"Надяваме се, че и извън територията на страната ще покажем високата класа на българските Сухопътни войски в оставащите три международни учения до края на годината", допълни ген. Цолов.

Гости на официалния ВИП ден бяха зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов.

Тази година за първи път планирането, подготовката и провеждането на учението, са дело на Българската армия.

Провежда се най-голямото учение на сухопътни войски у нас - Platinum Lion 2018

Провежда се най-голямото учение на сухопътни войски у нас - Platinum Lion 2018

Най-мащабното учение на Сухопътни войски в България за 2018 г. - Platinum Lion 2018, се провежда в Ново село. 700 войници от България, САЩ и още 6 дър...