Повишаването на максималния осигурителен праг може да доведе до отлив на инвеститори, предупредиха от Българската аутсорсинг асоциация, която представи годишния си анализ. Секторът е генерирал над 2 млрд.лв в българската икономика - само за миналата година.

Създаване на софтуерни приложения, управление на база данни, мрежови услуги, кол центрове. Това са част от бурно развиващите се аутсорсинг дейности у нас.

Само през миналата година секторът формира 4.8% от БВП или принос от 2 млрд. и 100 млн. лв. в българската икономика.

Над 67 000 души работят в аутсорсинг сектора в 477 компании, базирани предимно в София, Пловдив, Бургас, Варна, а от скоро в Русе и Велико Търново.

Ивайло Славов- председател на Българската аутсорсинг асоциация: Предполагам, че 2018 г. ще минем 70 000 спрямо ръстовете, които сме заложили и вървим в посока 80 000 през 2021 г. Тоест, поне 3-4 хиляди нови работни места ще разкрием в сектора.
© БНТ
Работодателите се обявиха срещу държавния бюджет за 2019г.

Работодателите се обявиха срещу държавния бюджет за 2019г.

Основният аргумент на бизнеса е, че решението за по-високите доходи и вдигането на максималния осигурителен праг е взето без правителството да се съоб...

Под 30 години е средната възраст на заетите в сферата на аутсорсинг услугите, а заплатите започват от 2000. лв. Според бранша обаче увеличаването на максималния осигурителен праг от 2600 на 3 хил. лв. е лош сигнал към бизнеса.

Ивайло Славов, председател на Българската аутсорсинг асоциация: Всъщност това, което може да изкара бизнеса извън България и може да спре инвестициите да идват в България, е когато хората нямат предвидимост на средата. Тоест, аз, ако съм дошъл в България и планирам нещо следващата година и месеците преди края на годината някой ми каже, че променя условията на играта, може би ще реша да не го правя.

Само през миналата година индустрията е внесла във фиска петнайсет и половина милиарда лева данъци, превръщайки се в един от най-големите данъкоплатци.

Аутсорсинг индустрията у нас се нуждае от квалифицирани кадри

Аутсорсинг индустрията у нас се нуждае от квалифицирани кадри

Варна има огромен потенциал за развитие на аутсорсинг индустрията. Доказателство за това е изборът на града за технологичен хъб по програмата з...