НОВИНИ

Отлив на инвеститори заради повишаването на максималния осигурителен праг?

Повишаването на максималния осигурителен праг може да доведе до отлив на инвеститори, предупредиха от Българската аутсорсинг асоциация, която представи годишния си анализ. Секторът е генерирал над 2 млрд.лв в българската икономика - само за миналата година.

Николай Минков
от Николай Минков
22:45, 30.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Създаване на софтуерни приложения, управление на база данни, мрежови услуги, кол центрове. Това са част от бурно развиващите се аутсорсинг дейности у нас.

Само през миналата година секторът формира 4.8% от БВП или принос от 2 млрд. и 100 млн. лв. в българската икономика.

Над 67 000 души работят в аутсорсинг сектора в 477 компании, базирани предимно в София, Пловдив, Бургас, Варна, а от скоро в Русе и Велико Търново.

Ивайло Славов- председател на Българската аутсорсинг асоциация: Предполагам, че 2018 г. ще минем 70 000 спрямо ръстовете, които сме заложили и вървим в посока 80 000 през 2021 г. Тоест, поне 3-4 хиляди нови работни места ще разкрием в сектора.
;

Под 30 години е средната възраст на заетите в сферата на аутсорсинг услугите, а заплатите започват от 2000. лв. Според бранша обаче увеличаването на максималния осигурителен праг от 2600 на 3 хил. лв. е лош сигнал към бизнеса.

Ивайло Славов, председател на Българската аутсорсинг асоциация: Всъщност това, което може да изкара бизнеса извън България и може да спре инвестициите да идват в България, е когато хората нямат предвидимост на средата. Тоест, аз, ако съм дошъл в България и планирам нещо следващата година и месеците преди края на годината някой ми каже, че променя условията на играта, може би ще реша да не го правя.

Само през миналата година индустрията е внесла във фиска петнайсет и половина милиарда лева данъци, превръщайки се в един от най-големите данъкоплатци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдят санитар масов убиец в Германия, виновен за смъртта на 100 души
Съдят санитар масов убиец в Германия, виновен за смъртта на 100 души
Инцидент с единствения руски самолетоносач
Инцидент с единствения руски самолетоносач