Брекзит няма да се отрази на българските ученици, които вече са подали документи за обучение в университети във Великобритания. Това поясниха днес от изложение "Световно образование". За следващите години не се очаква визов режим за студенти от Европейския съюз, но не е ясно дали Великобритания ще продължи досегашното финансиране. Към сложната ситуация се добавя и отлив на студенти от Обединеното кралство към Холандия.

За всички, които тази година започват своето обучение във Великобритания условията на финансиране чрез студентски кредит, който покрива таксата да обучение, са същите както и досега. Приемането на документи официално приключи на 15 януари, но все още има свободни места. Какво ще се случи с кредитирането след Брекзит не се знае.

Стефка Златева, мениджър " Висше образование": Дори да бъде спряно студентското финансиране ще намерят други начини и инструменти, с които всъщност да могат да подпомагат студентите от Европейския съюз, било то под формата на по-големи академични стипендии или социални помощи на база доходите на родителите.

И тази година 10 ученици от Софийската математическа гимназия са приети в Кембридж или Оксфорд.

Нина Димова, приета " Физика" в Оксфорд: Още от началото си имах доста добро ниво и затова не беше толкова труден самия изпит.

Общо 1900 български ученици са подали документи за Великобритания- това е с 9 % по- малко в сравнение с миналата година. Предпочитанията са към Холандия, където таксите за първокурсници са намалени наполовина- от 2080 на 1040 евро.

Николай Христанов, менджър " Висше образование": Наравно е с допълнителното финансиране, което холандското правителство отпуска за европейски студенти, което включва и заем върху таксата на обучение, който е безлихвен както и допълнителна финансова помощ, ако работят и учат едновременно.

За Холандия може да се кандидатства до 1 май.

© БГНЕС