НОВИНИ

Отлив на туристи за Турция

С 50% са намалели посещенията на българи в Турция от началото на годината. Отливът се обостря и след последния атентат на летище "Ататюрк" в началото на седмицата. Това отчитат от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Павел Дачев
17:39, 03.07.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

След атентата на летище "Ататюрк", въпреки заложените неустойки в договорите, хората се отказват от пътуване до Истанбул буквално в последния момент, коментира Байко Байков, шеф на туристическата асоциация. Все пак около 250 хил. българи са планирали да почиват в турските курорти през лятото.

Байко Байков, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти: По предварителна оценка тази година ще бъдат около 10%, това е на фона на 30%, които избират Гърция, говорим за българите, които пътуват извън България.

За да привлекат туристи, турските туроператори свалят цените.

Наблюдават се значителни отстъпки при туристическите пакети за Турция като отстъпките са приблизително между 1,5 и 2 пъти спрямо обичайните цени.

Но въпреки изгодните пакети, интересът не е голям.

Иван: Три години подред съм ходил, но тази година се притеснявам както за себе си, така и за семейството си.
Хари: Не ми е било любима дестинация, сега още по-малко.
Пламена: Не мисля нищо лошо когато отивам на почивка и се надявам, че няма да се случи нищо лошо.

Хората, които се отказват от почивки в Турция се насочват към Гърция, Италия и Испания. Общо 1 милион българи ще почиват това лято зад граница. Туристите, които отменят уикенд пътувания за Истанбул пък предпочитат Сърбия, Македония и Северна Гърция. Българските турагенти се надяват намалелите екскурзии към Турция, да предизвикат по-голям интерес към родното Черноморие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли риск от атентати след последния в Истанбул?
Има ли риск от атентати след последния в Истанбул?
27 са вече задържаните за атентата на летище Ататюрк
27 са вече задържаните за атентата на летище Ататюрк